ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

9 Φαινομενικά άκακα πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να έχετε στο βιογραφικό σας.

«Όλοι ξέρουμε ότι έχετε συστάσεις κατόπιν ζήτησης…»

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ανανεώσατε το βιογραφικό σας; Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα 39% των ερωτηθέντων είπαν ότι ανανέωσαν το βιογραφικό τους την τελευταία φορά που έκαναν αίτηση για εργασία. Το 8% είπαν ότι δεν θυμούνται καν την τελευταία φορά που το τσεκάραν.

Κανονικά πρέπει να ανανεώνετε το βιογραφικό σας κάθε 6 με 12 μήνες. Και δεν πρέπει απλά να προσθέτετε νέες εργασίες και πληροφορίες αλλά και να ξεφορτώνεστε οτιδήποτε μπορεί να σας κοστίσει την καινούργια σας δουλειά.

Οπότε αν έχετε κάποιο από τα παρακάτω 9 πράγματα στο βιογραφικό σας, ξεφορτωθείτε τα αμέσως.

1. Η φωτογραφία σας.

Εκτός και αν κάνετε αίτηση για μοντέλο, ηθοποιός ή παρόμοια δουλειά που απαιτεί φωτογραφία προσώπου, σε άλλη περίπτωση η φωτογραφία σας δεν ανήκει στο βιογραφικό σας.

Φέρνει τους διευθυντές ανθρώπινου δυναμικού σε δύσκολη θέση, καθώς συνδέεται άμεσα με το να πάρουν βεβιασμένες αποφάσεις.

Συν το ότι αν η φωτογραφία δεν ταιριάζει με το προφίλ της εταιρίας, μπορεί να σας κάνει κακό. Ένα παράδειγμα, είναι ένας υποψήφιος που έστειλε το βιογραφικό του σε μια εταιρία με μια φωτογραφία του στην οποία φορούσε ένα καρό πουκάμισο. Η εταιρία δεν προχώρησε σε συνέντευξη μαζί του γιατί δεν θεώρησαν ότι είναι επίσημος αρκετά για τον ρόλο που τον θέλουν.

2. Ημερομηνίες που να «μαρτυρούν» την ηλικία σας.

Οι διακρίσεις με βάση την ηλικία είναι παράνομες. Αλλά ας το παραδεχτούμε. Ακόμα η ηλικία μετράει. Ακόμα και αν οι διευθυντές ανθρώπινου δυναμικού είναι αναγκασμένοι να είναι δίκαιοι και να τηρούν τους κανόνες, γιατί να προσπεράσουν το βιογραφικό σας για υποσυνείδητους λόγους;

3. Λεπτομέρειες για τις σπουδές σας.

Το να εστιάζετε τόσο πολύ στις διακρίσεις σας κατά την ακαδημαϊκή σας καριέρα, σας κάνουν να φαίνεστε άπειροι εργασιακά. Εάν δεν έχετε αποφοιτήσει πρόσφατα βάλτε μόνο το πτυχίο την σχολή σας. Όλες οι άλλες ερευνητικές σας δραστηριότητες και πτυχιακές δεν έχουν πια θέση στο βιογραφικό σας. Είναι απίθανο να ενδιαφέρουν κάποιον εργοδότη.
Από την στιγμή που θα έχετε αποκτήσει κάποια εργασιακή εμπειρία, πρέπει να αφαιρέσετε και την πρακτική σας από το βιογραφικό σας. Αν είστε πτυχιούχος, οτιδήποτε αναφέρει για το Λύκειο, πρέπει να το σβήσετε.

4. Άσχετες πληροφορίες για την θέση εργασίας.

Το βιογραφικό σας είναι ένα έγγραφο που σας διαφημίζει και όχι ένα ημερολόγιο της εμπειρίας σας.
Όσο πιο άσχετες εργασιακές εμπειρίες, από το την θέση εργασίας που στοχεύετε, προσθέτετε στο βιογραφικό σας, τόσο πιο πολύ μπερδεύετε το μήνυμα που θέλετε να δώσετε.

Δεν θέλετε αυτός που διαβάζει το βιογραφικό σας να έχει αμφιβολίες – «Θέλει πραγματικά να δουλέψει ως υπεύθυνος τεχνικού τμήματος ή θα προτιμούσε να είναι υπεύθυνος σε καφέ μπαρ; Χμμμ μάλλον περνάμε σε επόμενο βιογραφικό» -

Αν έχετε δουλέψει σε εργασίες άσχετες με την θέση που αιτήστε βάλτε τες στο βιογραφικό σας σαν εταιρία και ημερομηνία που δουλέψατε για να μην έχετε κενά στο βιογραφικό σας, αλλά δεν χρειάζεται να περιγράψετε την θέση σας σε αυτή τη δουλειά.

5. Τυπογραφικά Λάθη

Θεωρείτε ότι ένα δυο μικρολαθάκια στο βιογραφικό σας δεν μετράνε; Ξανά σκεφτείτε το. Μια έρευνα έδειξε ότι το 63% των διευθυντών θα απέρριπταν έναν υποψήφιο αν είχε ορθογραφικά λάθη στο βιογραφικό του. Ένα επιπλέον 17% είπε πως με ένα και μόνο λάθος έχουν απορρίψει βιογραφικά, ειδικά αν κάνετε αίτηση για μια εργασία η οποία απαιτεί προσήλωση στην λεπτομέρεια, όπως για παράδειγμα η θέση του λογιστή.

Μην αφήσετε ένα τυπογραφικό λάθος να χαλάσει την αξιοπιστία σας. Διπλοτσεκάρετε το βιογραφικό σας πριν το οριστικοποιήσετε.  

6. Περίπλοκη εμφάνιση βιογραφικού

Αν χρησιμοποιείτε ασυνήθιστα χρώματα, γραμματοσειρές και γραφικά στο βιογραφικό σας, μπορεί να δημιουργήσετε πρόβλημα σε αυτόν που το διαβάζει και να τον κάνετε να χάσει τον αρχικό στόχο. Το βιογραφικό σας πρέπει να είναι καθαρό, ευανάγνωστο και να μπορεί εύκολα να σκαναριστεί.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το βιογραφικό σας δεν πρέπει να έχει προσωπικότητα. Απλά πρέπει να μπορεί να «διαβαστεί» εύκολα και ξεκούραστα.

7. Συστάσεις κατόπιν ζήτησης

Είναι συνήθης πρακτική, κατά την διάρκεια της συνέντευξης να δίνουμε και τις συστάσεις μας, οπότε αυτοί που θα σας προσλάβουν θεωρούν ότι ήδη θα τις έχετε μαζί σας. Το να το δηλώσετε είναι περιττό και αφαιρεί πόντους από το βιογραφικό σας. Είτε επισυνάψτε τις συστάσεις μαζί με το βιογραφικό σας, ή μην τις αναφέρετε καθόλου. Σας κάνει να φαίνεστε ότι δεν έχετε πραγματικά καλές συστάσεις όταν βάζετε αυτή την έκφραση.

8. Ανούσιες Λέξεις περιγραφής του εαυτού μας.

Στις μέρες μας αυτές οι λέξεις χρησιμοποιούνται τόσο πολύ, που χάνουν το νόημά τους.

Πολλές από αυτές τις λέξεις δεν διαφοροποιούν τον έναν υποψήφιο από τον άλλον, ακριβώς επειδή είναι τόσο γενικές και αφηρημένες. Οι διευθυντές προσωπικού πια,  προσπαθούν να αξιολογήσουν με βάση τα επιτεύγματα ενός υποψηφίου κ όχι με τις φράσεις που τους χαρακτηρίζουν. Πολλές εταιρείες κινούνται προς συνεντεύξεις βασισμένες στη συμπεριφορά, κάνοντας ανοιχτές ερωτήσεις που θα δείξουν πως οι ενέργειες και τα επιτεύγματα ενός υποψηφίου σε προηγούμενες εργασίες θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα στο μέλλον.  Οδηγήστε τον εαυτό σας στην επιτυχία, βάζοντας στο βιογραφικό σας τα επιτεύγματά σας από την προηγούμενη εργασία σας. Οι φράσεις του τύπου «ομαδικός παίχτης», «σκέφτομαι έξω από το κουτί», «εχέμυθος», «σκληρά εργαζόμενος» κτλ., πρέπει να φύγουν από το βιογραφικό σας.

9. Μία ντροπιαστική ή ακατάλληλη διεύθυνση email

Τέλος, μην υποτιμάτε πόσο σημαντικό είναι να έχετε ένα επαγγελματικό email. Το [email protected] μπορεί να είναι αποδεκτό στον προσωπικό σας κύκλο, αλλά σε αυτούς που θα θέλουν να σας προσλάβουν, δείχνει ανωριμότητα.

x

αναφορά προβλήματος

η εμπειρία σας στην ιστοσελίδα είναι σημαντική για εμάς! αποστολή ανώνυμων στοιχείων χρήστη (?)
συμφωνώ με του όρους χρήσης