Έφτασε η ώρα της συνέντευξης για την θέση εργασίας που επιθυμείς. Έχεις κάνει τη σωστή προετοιμασία όσον αφορά τη συζήτηση της συνέντευξης;
Πέρα από τις ερωτήσεις που αφορούν καθαρά το αντικείμενο της εργασίας και τα απαραίτητα skills ή την εμπειρία που απαιτείται για κάθε θέση, οι recruiters θέτουν κάποιες ερωτήσεις πάνω στο βιογραφικό, αλλά και ερωτήσεις αυτογνωσίας, γνώσης της εταιρείας και συμπεριφοράς. Ακολουθούν μερικές ερωτήσεις και οι συμβουλές των recruiters της MANDYNAMIC για τον τρόπο που μπορείς να τις χειριστείς.
- Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς.
Η πιο κοινή ίσως εισαγωγική ερώτηση γνωριμίας σε μία συνέντευξη. Προετοίμασε μια σύντομη “βιογραφία” σου αναφέροντας τις σπουδές σου και την επαγγελματική σου εμπειρία, τα soft skills σου, καθώς και τους άμεσους και μακροχρόνιους στόχους σου. Καλό θα ήταν κλείνοντας να συσχετίσεις τους στόχους με τη συγκεκριμένη θέση εργασίας.
- Ποια είναι τα δυνατά σας σημεία και ποιες οι αδυναμίες σας;
Προσπάθησε να απαντήσεις με ειλικρίνεια και να αποφύγεις κοινότυπες και βαρύγδουπες απαντήσεις, πχ. «βασικό μου μειονέκτημα είναι η τελειομανία μου». Ο recruiter θέλει να δει εάν είσαι σε θέση να εντοπίσεις και να περιγράψεις με απτά παραδείγματα τα πλεονεκτήματά σου και εάν έχεις το θάρρος να μιλήσεις και για τα μειονεκτήματά σου. Επιπλέον, θέλει να δει πώς μπορείς να αξιοποιήσεις τα υπέρ και να χειριστείς τα κατά σου.
- Τι γνωρίζετε για την εταιρεία/επιχείρησή μας;
Είναι πολύ βασικό να έχεις μελετήσει το website, τα social media ή τυχόν δημοσιεύματα για την επιχείρηση στην οποία θέλεις να εργαστείς. Η απάντησή σου στην ερώτηση αυτή θα δείξει τον βαθμό που σε ενδιαφέρει η συγκεκριμένη θέση. Μπορείς να αναφερθείς στους λόγους που κέντρισε το ενδιαφέρον σου η εταιρεία εστιάζοντας σε στοιχεία, θετικά νέα και επιτεύγματα.
- Για ποιο επίτευγμά σας είστε υπερήφανος, -η;
Επίλεξε να αναφερθείς σε κάτι που σε έκανε πραγματικά υπερήφανο, είτε θεωρείται μικρό είτε μεγάλο επίτευγμα, και εξήγησε γιατί σε έκανε να αισθανθείς έτσι. Μπορεί να είναι ένα project, κάτι μετρήσιμο ή όχι (π.χ. αύξηση πωλήσεων), η διαχείριση μιας κρίσης, οτιδήποτε εσύ θεωρείς σημαντικό. Σημασία έχει να δει ο συνομιλητής σου την ικανοποίησή και το πάθος σου όταν το περιγράφεις.
- Έχετε αντιμετωπίσει σε προηγούμενη εργασία σας κάποια πρόκληση ή σύγκρουση και πώς τη διαχειριστήκατε;
Είναι βέβαιο ότι σε κάποια στιγμή της καριέρας σου έχεις αντιμετωπίσει κάποια δύσκολη στιγμή ή κάποια σύγκρουση. Προσπάθησε να την ανακαλέσεις και να σκεφθείς πώς αισθάνθηκες και πώς την αντιμετώπισες. Ο recruiter θέλει να δει την αντίδρασή σου σε μία δύσκολη κατάσταση, αλλά και την εκ των υστέρων εκτίμηση της κατάστασης αυτής. Μην διστάσεις να πεις πώς θα χειριζόσουν τώρα μία παρόμοια κρίση, αν πιστεύεις ότι η αντίδρασή σου τη στιγμή εκείνη δεν ήταν σωστή.
- Πώς ανταποκρίνεστε στην πίεση και τις αυξημένες εργασιακές υποχρεώσεις;
Η ερώτηση αυτή σχετίζεται με την προηγούμενη και εστιάζει στο πώς χειρίζεσαι την εργασιακή πίεση, τα deadlines και την ικανότητά σου να θέτεις προτεραιότητες και να κάνεις σωστή διαχείριση του χρόνου σου. Ο recruiter θέλει να δει εάν είσαι οργανωτικός, -η και εάν μπορείς να ανταποκριθείς σε ένα απαιτητικό περιβάλλον. Μπορείς να αναφερθείς σε τυχόν δυσκολίες που αντιμετώπισες σε προηγούμενη εργασία σου και πώς κατάφερες να τις διαχειριστείς.
- Γιατί αποχωρήσατε από την προηγούμενη εργασία σας;
Είναι σημαντικό να εντοπίσεις τους βασικούς λόγους που σε οδήγησαν σε παραίτηση. Προσπάθησε να αναφερθείς σε αυτούς γενικά (π.χ. έλλειψη προοπτικής, προσωπικοί λόγοι, κλπ.) και απέφυγε να δώσεις πολλές λεπτομέρειες. Σε καμία περίπτωση μη μιλήσεις άσχημα για προηγούμενο εργοδότη σου σε μία συνέντευξη. Ο συνομιλητής σου θέλει να δει μεταξύ άλλων και τον βαθμό επαγγελματισμού σου.
- Γιατί θέλετε να αλλάξετε αντικείμενο εργασίας;
Η αλλαγή αντικειμένου εργασίας σε ένα διαρκές μεταβαλλόμενο περιβάλλον είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό και καταδεικνύει από την μία πλευρά την ικανότητα του ατόμου να προσαρμόζεται σε νέες καταστάσεις, και από την άλλη να έχει το θάρρος αλλαγής κατεύθυνσης όταν αντιλαμβάνεται ότι η επιλογή του δεν τον ικανοποιεί. Η MANDYNAMIC παρέχει στους εργαζόμενους αυτήν την δυνατότητα, καθώς μελετά την κλίση και τα ιδιαίτερα ταλέντα τους και βάσει αυτών τους προτείνει τη θέση εργασίας που τους ταιριάζει.
- Γιατί υπάρχει κενό για μία χρονική περίοδο στο βιογραφικό σας;
Χωρίς να έχει ιδιαίτερη βαρύτητα πλέον για την επιλογή των υποψηφίων, καθώς τα διαλείμματα στην εργασία είναι κάτι συνηθισμένο, μπορεί να ερωτηθείς για αυτά. Αν χρειαστεί, προετοιμάσου να εξηγήσεις με ειλικρίνεια γιατί έμεινες εκτός του εργασιακού χώρου, π.χ. για να επιμορφωθείς ή να φροντίσεις την υγεία σου ή επειδή δεν βρήκες κάποια εργασία που να σε ικανοποιεί ή για κάποιον προσωπικό λόγο που δεν επιθυμείς να αναλύσεις περαιτέρω.
- Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας σε 5 χρόνια;
Η ερώτηση στην οποία μπορείς να αναπτύξεις τους μακροπρόθεσμους επαγγελματικούς σου στόχους. Θα πρέπει να προσέξεις πώς σχετίζεται η θέση για την οποία ενδιαφέρεσαι με αυτούς. Ο recruiter θέλει να δει την ισορροπία μεταξύ ρεαλισμού και φιλοδοξίας. Προσπάθησε να τον καταπλήξεις.
- Προτιμάτε να εργάζεστε ως μέλος μίας ομάδας ή μόνος, -η;
Η ομαδικότητα είναι βασικό χαρακτηριστικό που αναζητούν οι περισσότεροι εργοδότες. Αυτή η ερώτηση είναι μια ευκαιρία να αναφερθείς σε συγκεκριμένα παραδείγματα επιτευγμάτων που είχες ως μέλος μίας ομάδας. Είναι ωστόσο και μία ευκαιρία, εφόσον η θέση το απαιτεί, να αναδείξεις τόσο τις ατομικές όσο και τις ηγετικές σου δεξιότητες, καθώς και την ικανότητα να διοικήσεις μία ομάδα.
- Γιατί είστε κατάλληλος, -η για τη συγκεκριμένη θέση;
Η συγκεκριμένη ερώτηση είναι η ευκαιρία σου να μιλήσεις για τα hard και τα soft skills σου που σχετίζονται με την θέση και σε καθιστούν τον/την ιδανικό, -ή υποψήφιο, -α. Είναι σημαντικό να αντιληφθεί ο συνομιλητής σου τους λόγους που σε ενδιαφέρει η θέση και την αξία που μπορείς να προσδώσεις σε αυτήν με την εμπειρία και τις ικανότητές σου. Θέλει επίσης, να εντοπίσει εάν θα ταιριάξεις στην κουλτούρα της επιχείρησης.
- Ποιές είναι οι μισθολογικές σας απαιτήσεις;
Η αναφορά και διαπραγμάτευση των οικονομικών απολαβών είναι ένα από τα δύσκολα θέματα προς συζήτηση σε μία συνέντευξη. Προκειμένου να προετοιμαστείς σωστά, μπορείς να κάνεις μία έρευνα για τις απολαβές της συγκεκριμένης θέσης εργασίας στην αγορά. Μπορείς επίσης να αναφερθείς ενδεικτικά στις απολαβές σου από την προηγούμενη εργασία σου και να πεις ότι θα ήθελες η αμοιβή σου να κυμαίνεται στο ίδιο πλαίσιο.
-Έχετε κάποια άλλη πρόταση για εργασία;
Εάν εκκρεμεί συζήτησή σου και με άλλον εργοδότη, είναι καλό να ενημερώσεις και να θέσεις και το χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να απαντήσεις στην άλλη πρόταση. Να είσαι ξεκάθαρος, -η στα λεγόμενά σου και μη χρησιμοποιήσεις τυχόν άλλη πρόταση ως μοχλό πίεσης στον εργοδότη.
-Θα θέλατε να ρωτήσετε κάτι;
Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να θέσεις τα ερωτήματα που σε απασχολούν για να δεις κι εσύ από την πλευρά σου εάν η θέση εργασίας σε ικανοποιεί.
Μερικά παραδείγματα είναι τα εξής:
- Μπορείτε να μου μιλήσετε για την κουλτούρα της εταιρείας;
- Ποιοι είναι οι στόχοι της επιχείρησης για το άμεσο μέλλον;
- Ποια είναι η δομή της εταιρείας και του τμήματος που θα ενταχθώ;
- Μπορείτε να μου πείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα καθημερινά καθήκοντα της θέσης;
Εάν είσαι στο πρώτο στάδιο της συνέντευξης απέφυγε να αναφερθείς εσύ πρώτος, -η σε μισθό, ωράρια, ρεπό, κλπ., ή κάνε το διακριτικά.
Καλή επιτυχία!