Μάθατε πώς να συντάσσετε ένα βιογραφικό για να τραβήξετε την προσοχή του ενδεχόμενου εργοδότη σας. Αλλά υπάρχει και μια ικανότητα την οποία πιθανόν να μην την έχετε μάθει. Κι αυτή είναι πώς να κρατήσετε τη δουλειά σας, αφού την πάρετε.
Ο μέσος εργαζόμενος αλλάζει δουλειά περίπου 10 με 15 φορές κατά την διάρκεια της καριέρας του. Παρότι δεν είναι κακό να αλλάζεις δουλειές, πάντα θέλεις να βρεις τη μια που σου ταιριάζει. Αυτό σημαίνει ότι είτε αγαπάτε τη δουλειά σας, είτε την μισείτε ή απλά την βλέπετε σαν εργαλείο επιβίωσης, υπάρχουν φορές που το μοναδικό σας άγχος είναι πώς να την κρατήσετε. Ίσως το επάγγελμά σας να βρίσκεται σε παρακμή, ή η οικονομία να μην είναι στα καλύτερά της. Όταν οι εργοδότες κάνουν περικοπές καλό είναι να προστατέψετε την θέση σας μέσα στην επιχείρηση,
Έχοντας σαν στόχο την διατήρηση της θέσης σας, παρακάτω θα βρείτε κάποιες συμβουλές για το τι πρέπει να κάνετε και τι όχι, για να το επιτύχετε.
Τα πρέπει:
- Κάντε την δουλειά σας καλά. Εάν δεν είστε ευχαριστημένοι στην δουλειά, αυτό φαίνεται στην απόδοσή σας και μπορεί να σας διώξει πολύ πιο γρήγορα. Όταν έχουμε στόχο να κρατήσουμε την δουλειά μας, πάντα πρέπει να διαπρέπουμε είτε την αγαπάμε είτε όχι.
- Να βοηθάτε το αφεντικό σας να κάνει καλά την δουλειά του. Το νούμερο 1 για να διασφαλίσετε την θέση σας, είναι η σχέση σας με το αφεντικό. Ψάξτε για τρόπους για να κάνετε την δουλειά του αφεντικού σας και των συναδέλφων σας ευκολότερη. Αυτό σίγουρα θα ανεβάσει την αξία σας στην ομάδα.
- Να κρατάτε το αφεντικό σας ενήμερο για αυτά που σας έχει αναθέσει, ειδικά όταν τελειώνετε σημαντικά project ή εργασίες. Εάν το αφεντικό σας δεν είναι ενήμερο για τα επιτεύγματά σας του είναι πιο εύκολο να σας θεωρεί αναλώσιμους σε περίοδο περικοπών.
- Να γίνεται ο «άνθρωπος της επιχείρησης». Προσπαθήστε να δείξετε ότι οι στόχοι της εταιρίας είναι και δικοί σας προσωπικοί στόχοι, και να είστε προετοιμασμένοι να πηγαίνετε νωρίς στην δουλειά και να εργάζεστε σκληρά κατά την διάρκεια της ημέρας.
- Στοχεύστε στο να συμβαδίζουν οι ικανότητές σας με την εποχή και με τις ανάγκες της εταιρίας, ειδικά αυτές που εκτιμά ο εργοδότης σας. Ακόμα καλύτερα να αποκτήσετε και καινούργιες που θα σας κάνουν ακόμα καλύτερους.
- Να έχετε ανοιχτό μυαλό. Μπορεί να σας ζητηθεί να κάνετε πάνω από μία δουλειά ή να πάρετε ευθύνες που ποτέ δεν φανταζόσασταν – ή που δεν σας αρέσουν – Αλλά το να είστε ανοιχτοί σε κάτι τέτοιο μπορεί να σημαίνει ότι θα διατηρήσετε την εργασία σας, τουλάχιστον για ένα ακόμα χρονικό διάστημα.
- Να μπαίνετε εθελοντικά σε νέα projectsή να ολοκληρώνετε εργασίες που κάποιοι άλλοι δεν διεκπεραιώσαν. Δείχνοντας τον ενδιαφέρον σας και ότι νοιάζεστε - ακόμα και αν κάτι τέτοιο κάνει την δουλειά σας δυσκολότερη - είναι σίγουρα ένας τρόπος για να σιγουρέψετε την θέση σας μέσα στην επιχείρηση.
- Συνεχίστε να δικτυώνεστε και εντός και εκτός της εργασίας σας. Το να χτίζετε σχέσεις είναι πολύ σημαντικό για την επαγγελματική σας επιτυχία. Με το να μεγαλώνετε το δίκτυο σας μέσα στην εταιρεία χτίζετε την φήμη σας και προστατεύετε την θέση σας. Με το να μεγαλώνετε το δίκτυό σας εκτός της εργασίας σας, αυξάνει τις πιθανότητες να βρείτε δουλειά σε περίπτωση που χάσετε την υπάρχουσα.
- Ψάξτε για ευκαιρίες για να χτίσετε την επαγγελματική σας εικόνα, αυξάνοντας την εκτίμηση σας στα μάτια του εργοδότη σας κάνοντάς τον λιγότερο πρόθυμο να σας αποχωριστεί. Σκεφτείτε να γράψετε άρθρα που αφορούν το πεδίο της εργασίας σας, να αναπτύξετε τα Online προφίλ σας, όλα με τον σκοπό να δυναμώσετε το επαγγελματικό σας προφίλ, να δικτυωθείτε καλύτερα και να έχετε ανθρώπους που σας ακολουθούν και σας γνωρίζουν με αυτή την ταυτότητα.
- Πάντα να κρατάτε το βιογραφικό σας ενήμερο. Ποτέ δεν ξέρετε πότε θα το χρειαστείτε. Καθώς είναι καλή πρακτική να κρατάτε το βιογραφικό σας ενήμερο με τα τελευταία σας επιτεύγματα, είναι ακόμα πιο επιτακτικό όταν η θέση σας δεν είναι και πολύ ασφαλής.
Τα δεν πρέπει:
- Μην είστε μέρος του προβλήματος, εκτός αν είστε έτοιμοι να είστε και μέρος της λύσης του. Η κριτική είναι καλή όταν είναι εποικοδομητική και ένας πολύ καλός λόγος για να κρατήσετε την δουλειά σας είναι να είστε γνωστοί ως αυτοί που λύνουν τα προβλήματα.
- Μην επαναστατείτε για τους λάθος λόγους. Μη είστε αυτοί που γκρινιάζουν για τα σνακ στο δωμάτιο του διαλείμματος, ή αυτοί που γκρινιάζουν για την θερμοκρασία του χώρου, ή να λειτουργείτε σαν να δικαιούστε πράγματα τα οποία ο εργοδότης σας δεν είναι σε θέση ή δεν θέλει να σας προσφέρει.
- Μην είστε εγωιστές. Ενώ είναι σημαντικό για το αφεντικό σας να ξέρει ότι κάνετε σπουδαία δουλειά, δεν θέλετε να θεωρείστε ως prima donna που δεν αναγνωρίζει το ίδιο και για τους υπόλοιπους. Βεβαιωθείτε ότι το αφεντικό σας γνωρίζει τα επιτεύγματά σας, αλλά αναγνωρίστε και επικοινωνήστε ταυτόχρονα και την δουλειά της ομάδα σας.
- Μη κουτσομπολεύετε και μην μαχαιρώνετε πισώπλατα τους συναδέρφους σας.
Το κουτσομπολιό στην δουλειά δεν αφήνει και τις καλύτερες εντυπώσεις. - Μην ζητάτε προαγωγή ή αύξηση αν η εταιρεία σας παλεύει για να τα βγάλει πέρα ή κάνει απολύσεις. Ή θα φαίνεστε χαζοί ή εγωιστές, οι οποίοι δεν μπορούν να αντιληφθούν τι συμβαίνει γύρω τους.
- Μην τα παρατάτε. Αν φαίνεται ότι η θέση σας είναι σε κίνδυνο, ίσως μπορείτε να διαπραγματευτείτε το να κρατήσετε την θέση σας, δουλεύοντας λιγότερες ώρες ή παίρνοντας λιγότερα χρήματα.
- Μην αναβάλετε ένα back up πλάνο. Είτε η εταιρία σας βρίσκετε σε δυσχερή θέση, είτε ο κλάδος σας συρρικνώνεται δεν μπορείτε να συνεχίζετε να πηγαίνετε στην δουλειά σαν να μην συμβαίνει τίποτα, αλλά καλό είναι να προστατεύσετε τον εαυτό σας κάνοντας ένα πλάνο για το τι θα κάνετε σε πιθανή απόλυση, συμπεριλαμβάνοντας την αναζήτηση εργασίας αλλά και την περικοπή των εξόδων σας. Μην περιμένετε απλά να συμβεί το κακό.
- Εν κατακλείδι, μη χάνετε τους στόχους σας. Παρόλο που μπορεί να νιώθετε «κολλημένοι» σε αυτή τη δουλειά χωρίς να βλέπετε κάποιο τρόπο να δραπετεύσετε, μείνετε εστιασμένοι σε στρατηγικές που θα σας αποφέρουν μια μακροχρόνια δουλειά και καριέρα. Μπορεί να μην έχετε τον χρόνο αλλά καλό είναι να συνεχίσετε να χτίζετε για να πραγματοποιήσετε τους στόχους σας.
Οι περισσότεροι που ψάχνουν για εργασία θα αντιμετωπίσουν φορές που πρέπει να μεγιστοποιήσουν την προσπάθειά τους για να διατηρήσουν και να προστατέψουν την δουλειά τους. Ακόμα και αν αυτή δεν τους αρέσει. Ακολουθώντας τις συμβουλές αυτού του άρθρου, θα μάθετε πώς να την διατηρήσετε αλλά ταυτόχρονα να είστε ενεργοί στην αγορά εργασίας έτσι ώστε να μπορείτε να βρείτε μια άλλη όταν προκύψει αυτή η ανάγκη.